Najlepsze przepisy na dietę bezglutenową

Dieta bezglutenowa nie jest z całą pewnością łatwa w codziennym stosowaniu. Nie tylko trzeba uważać na produkty, które w swoim składzie mają gluten, ale także i na te, które mają w sobie tzw. gluten ukryty. Decydując się na ten rodzaj diety z powodów zazwyczaj zdrowotnych najlepiej jest korzystać z przepisów na dietę bezglutenową. Nie musimy wtedy zastanawiać się co jest dla nas odpowiednie, a co nie. Korzystając z bezglutenowych przepisów, sama dieta staje się łatwiejsza w przestrzeganiu.

Przepisy na dietę bezglutenową

Sam gluten to nic innego jak mieszanka białek, które znajdują się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Owies, chociaż zawiera inne białka, to jednak często jest zanieczyszczony glutem. Dopuszczalne jest spożywanie go tylko wtedy, gdy jest oznaczony jako produkt bezglutenowy.

Dieta bezglutenowa przepisy znaleźć można bez problemu. Wiele osób stosuję dietę nie tylko z powodów zdrowotnych, ale także ze względu na to, bo czuję się na niej lepiej lub pomaga im zrzucać zbędne kilogramy. Dieta bezglutenowa przepisy są przeznaczone nie tylko dla osób, które chorują na celiakię, ale także na nadwrażliwość na gluten, innych chorób autoimmunologicznych i tych, którzy chcą spróbować innego sposobu odżywiania. W ostatnim czasie dieta ta stała się niezwykle popularna i modna.

Na co uważać stosując dietę bezglutenową?

Przepisy diety bezglutenowej powinny uwzględniać produkty, które zastępują te tradycyjne zawierające gluten.

  • Zamiast zwykłego makaronu powinno się używać te ryżowe lub gryczane;
  • Mąkę stosowaną do sosów – można spokojnie zastąpić ryżową, ziemniaczaną czy kukurydzianą;
  • Zrezygnować z panierowania mięsa;
  • Na jednej patelni nie smażyć produktów z glutenem i tych bezglutenowych;
  • Do pieczenia ciast stosować proszek do pieczenia, który jest pozbawiony glutenu

Przykładowy jadłospis diety bezglutenowej

W momencie, gdy już wiemy co powinniśmy jeść a czego nie, samo przygotowanie posiłków nie jest czymś skomplikowanym. Nie wymaga też wielkich nakładów finansowych. Przepisy na dietę bezglutenową powinny być urozmaicone.

  • Śniadanie: może być to jajecznica ze szczypiorkiem przygotowana na maśle lub płatki ryżowe, które gotujemy na mleku;
  • II śniadanie: dobrze jeśli składa się z porcji owoców i np. białka. Może być to szklanka maślanki i banan, brzoskwinia, jabłko. Może być to porcja orzechów i dowolny owoc;
  • Obiad: pieczone mięso (niepanierowane) np. schab, kasza gryczana na sypko, surówka z marchwi lub buraczki; gotowane ziemniaki, kurczak z piekarnika, surówka z kiszonej kapusty;
  • Kolacja: sałatka ze świeżego szpinaku, z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, polana oliwą z oliwek